Regionale sneltrein Dakar, Senegal

Regionale sneltrein Dakar, Senegal

De Senegalese regering heeft zijn plannen gepresenteerd voor de aanleg van een sneltrein tussen het centrum van Dakar en de - in aanbouw zijnde - internationale vluchthaven Blaise Diagne (ong. 57 km. buiten Dakar). Het is 1 van de ongeveer 30 projecten uit het ‘Plan Sénégal Emergeant’ (‘Ontluikend Senegal’) uit 2014, met het doel om Senegal een opkomende economie te maken in 2035.

De trein zal met een snelheid van maximaal 160 km/h reizigers in hooguit 45 minuten de eindbestemming moeten brengen. Het zal hierbij 14 stations aandoen met een frequentie van 4 keer per uur.

Het is voorzien dat de kosten voor de eerste fase van het project (2015-2018) in totaal €632 mln. zullen bedragen. Er worden verschillende tenders geopend. Het gaat hierbij vooral om de verbetering van bestaande stations, de aanleg van nieuwe stations, de aanschaf- en installatie van de treinen, het leveren van materieel en de aanleg van de elektriciteitsinfrastructuur.

De belangstellingsprocedure is reeds opengesteld door de Senegalese autoriteiten. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich tot begin oktober melden. De benodigde documenten kunnen worden verkregen bij het APIX-kantoor (adres: Rue Mohamed V, Dakar, Sénégal, tel: +221 33 849 05 55, email : infos@apix.sn).