Samenwerkingsovereenkomst bedrijven biedt kansen in India

Samenwerkingsovereenkomst bedrijven biedt kansen in India

di, 22/11/2016 - 11:02 | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Den Haag
Op 14 november 2016 tekende een cluster van Nederlandse bedrijven en kennisinstituten en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO.nl) in Den Haag een samenwerkingsovereenkomst. Dit in het kader van het programma Partners for International Business (PIB).

Het cluster bestaat uit een combinatie van acht bedrijven (Verbeek Boomkwekerijen, Kwekerij Westhof, Neele Export, AgroHolland BV, Vissers Plant Innovators, Fruvo BV, Rootstrock BV en Boomkwekerij Fleuren) en een kennisinstituut (Wellant College). De Nederlandse bedrijven en kennisinstituten gaan samenwerken om de Indiase tuinbouw te verbeteren. Dit publiek-private partnerschap richt zich specifiek op verschillende soorten fruit. Bijvoorbeeld zacht fruit voor gematigde klimaten zoals in de Himalaya.

India grootste producent van fruit

India is de tweede grootste producent van fruit met een productie van 49 biljoen kilogram per jaar. Het land levert zo'n tien procent van de totale fruitproductie in de wereld. In de komende jaren wil de Indiase overheid de bestaande fruitbomen vervangen. Hierdoor neemt de vraag naar fruitbomen toe. Het gaat vooral om appel-, peren, kersen- en walnootbomen.

Door de samenwerkingsovereenkomst ziet het cluster een grote kans om een belangrijke marktpositie in te nemen in India. De nadruk ligt op het duurzaam neerzetten van de Nederlandse ketenaanpak voor de fruitsector als oplossing voor uitdagingen zoals voedselzekerheid, gezondheid, voedselkwaliteit en het terugbrengen van verliezen.

Nederland als kennispartner

Door het delen van kennis, is er ook ruim aandacht voor het opbouwen van een duurzame relatie tussen Nederlandse en Indiase kennisinstituten. De bedoeling is dat dit extra omzet moet opleveren. Dhr. Jan Neele zal namens het cluster van bedrijven de coördinator zijn. Nederland moet een kennispartner worden voor de productie van plantmateriaal en bijbehorende teeltverzorging en oogst. Maar ook de na-oogst behandeling zoals verpakken, sorteren, opslag en bijkomende verwerkingstechnologieën.

Zo worden er onder andere handelsmissies, matchmakingactiviteiten, kennisevenementen en gezamenlijke aanwezigheid op beurzen georganiseerd. Hierbij wordt samengewerkt met onder andere de Nederlandse Landbouwafdeling op de Ambassade in New Delhi.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Partners for International Business (PIB)? Neem dan contact op met:

Joren Schep, programmamanager PIB RVO.nl
T (070) 042 56 93 / 06 11 37 61 39
joren.schep@rvo.nl

Klik hier voor de originele url